Zes barrières om op te werpen in de strijd tegen contaminatie

maandag 20 maart 2023

ngi-cleanroom-01Wanneer een bedrijf of organisatie over een cleanroom beschikt dan is dat slechts een eerste stap naar het werken in een schone omgeving. Om te zorgen dat de reinheidseisen worden behaald moeten we een hele serie barrières opwerpen; barrières die er allemaal op gericht zijn om het vuil buiten te houden én te verwijderen. Tijdens het gebruik van een cleanroom is het namelijk onvermijdelijk dat deze vuil wordt. Elke actie van een mens in een cleanroom zorgt automatisch voor vervuiling.

De barrières die noodzakelijk zijn, lopen zeer uiteen. Het zijn technische maatregelen, maar hebben ook met menselijk gedrag of procedures te maken. Pas als we die combinatie van maatregelen consequent en altijd toepassen, is een volledig schone, vrijwel steriele omgeving te garanderen. De zes barrières om op te werpen zijn:

1. Zorg voor overdruk in de cleanroom.
2. Zorg voor filtratie in het luchtbehandelingssysteem.
3. Zorg voor de juiste cleanroom kleding en omkleedprocedure.
4. Zorg ervoor dat de cleanroom alleen betreden kan worden via een sluis of airlock.
5. Zorg dat producten die in een cleanroom worden gebruikt schoon zijn verpakt en afgeleverd.
6. Zorg voor het juiste reinigingsprogramma van de cleanroom.

In de VCCN bewaarspecial ‘De wereld van contamination control’ lees je meer over de zes barrières voor  het werken in een schone omgeving. Wil je graag meer leren over de belangrijke facetten bij het opzetten van een cleanroom, over het werken in een cleanroom of over het uitvoeren van reinigingswerkzaamheden in een cleanroom? Bekijk dan eens één van de volgende cursussen: 

Cleanroom Techniek Cursus - VCCN
Cleanroom Gedrag Cursus - GMP - VCCN
Cleanroom Schoonmaak Cursus - VCCN

De gratis bewaarspecial ‘De wereld van contamination control’ kun je aanvragen via  Aanvraag bewaarspecial VCCN Magazine - VCCN

« Terug

Sluiten