Cleanroom Gedrag Cursus - GMP

Om personen werkzaam in een cleanroom bewust te maken van hun invloed op de luchtkwaliteit in een cleanroom heeft VCCN de Cleanroom Gedrag Cursus opgezet. Je maakt tijdens deze cursus kennis met de strenge eisen die gesteld worden aan het betreden van een cleanroom. Door het volgen van deze basiscursus begrijp je waarom deze strenge eisen noodzakelijk zijn. De Cleanroom Gedrag Cursus is een voorwaarde voor iedereen die incidenteel of intensief te maken heeft of gaat krijgen met het verblijf of werken in een cleanroom. Deze cursus (of een vergelijkbare) al eens gevolgd en tijd voor een opfrisser? Lees dan verder over onze Opfris Cleanroom Gedrag Cursus.

Good Manufacturing Practices (GMP), goede manier van produceren, is een kwaliteitsborgingssysteem voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie en komt aan bod tijdens deze cursus. Dit systeem is belangrijk voor het tegengaan of beperken van vervuiling aan het productieproces of het (laboratorische) onderzoek. 

Inschrijven

Cursusprijs

€ 395 VCCN-leden € 595 niet-leden

Cursusprijs incl. Gowning Qualification

€ 695 VCCN-leden € 895 niet-leden

Prijzen zijn inclusief lesmateriaal, koffie/thee en lunch en exclusief 21% btw.

Cursus met gowning qualification - optioneel alleen in Leiden

De Cleanroom Gedrag Cursus – GMP wordt gegeven met én zonder gowning qualification. Kies je voor de cursus met gowning qualification? Dan volg je de basiscursus zoals hierboven beschreven en komen als extra onderdeel de kleedprocedures aan bod. Met de kleedprocedures leer je hoe te kleden volgens de richtlijnen. Dit wordt meteen in praktijk gebracht in de cleanrooms. Je leert de technieken die nodig zijn voor het steriel houden van je werkkleding voor het tegengaan van ziektekiemen in virus -en bacterie-gevoelige ruimtes. Je wordt ook microbiologisch gekwalificeerd voor het correct aankleden door het stempelen van de kleding met Rodac platen en de handschoenen met settle plates. De resultaten van deze test zullen op het gowning qualification certificaat, uitgegeven door Biotech Training Facility, worden vermeld.

LET OP: de Cleanroom Gedrag Cursus – GMP met gowning qualification is alleen mogelijk als de cursus wordt gegeven bij Biotech Training Facility (BTF) in Leiden. Op de locaties in Woerden en Amersfoort is gowning qualification niet mogelijk.

Algemene informatie

 • Nederlandstalig
 • Geen specifieke vooropleiding gevraagd
 • Les van zeer ervaren docenten
 • 1 lesdag van 09.30 tot circa 16.00 uur
 • Locaties: Leiden, Woerden, Eindhoven of Amersfoort
 • De cursus kan bij voldoende personen inhouse worden gegeven (kosten op aanvraag)
 • Maximaal 22 personen om een maximale interactie tussen docent en cursisten te kunnen bewerkstelligen. Maximaal 6 personen die deelnemen aan de gowning qualificaton.
 • Bekijk de cursusagenda voor alle startdata.

Cursusinhoud

De volgende aspecten komen aan de orde:
 • Product afbreukrisico’s
 • Deeltjes:
  - Stof- en kiemontwikkeling
  - Gedrag
  - Stoftechniek
 • De mens als bron van contaminatie
  - Kleding
  - Gedrag en discipline voor en tijdens aanwezigheid in een cleanroom
  - Procedures, werkplekbeheersing en communicatie.
 • Reinigingaspecten

Voor wie?

De Cleanroom Gedrag Cursus is bedoeld voor als je:
 • Voor het eerst in aanraking komt met het vakgebied cleanrooms.
 • Voor werkzaamheden in een cleanroom moet zijn en via een door VCCN afgegeven CleanroomPas® kenbaar wil maken dat een je cursus hierin met goed gevolg hebt doorlopen.
 • Jouw kennis op het gebied van oppervlakcontaminatie wil vergroten.
 • Je wil verdiepen in specifieke cleanroomkennis via vervolgcursussen van VCCN op diverse deelgebieden.

Certificaat/CleanroomPas®/Bedrijvenregister

Deze cursus is internationaal gecertificeerd via ICCCS (International Confederation of Contamination Control Societies). De cursusdag wordt afgesloten met een toets. Bij een positief resultaat ontvangt de cursist een certificaat en de CleanroomPas® in de vorm van een badge. Deze persoonsgebonden CleanroomPas® met pasfoto heeft een afgifte datum en is vijf jaar geldig. Om de CleanroomPas® na vijf jaar te verlengen is het volgen van de Opfris Cleanroom Gedrag Cursus verplicht. 


Het doel van deze CleanroomPas® is dat:

 • De beheerder van een cleanroom weet dat je kennis hebt genomen van de eisen en verplichtingen ten aanzien van de toegang tot en verblijf in cleanrooms.
 • Het vermelden van de afgiftedatum op de CleanroomPas® de mogelijkheid geeft aan de beheerder van de cleanroom om eisen te stellen aan de geldigheidsduur (vijf jaar) van de CleanroomPas®.
 • Je recht hebt op deelname aan de opfriscursus en vervolgcursussen van VCCN.

Daarnaast ontvangen de deelnemende cursisten een certificaat van deelname en registreert VCCN deze cursisten in het CGC/ICCCS-register®. Het CGC/ICCCS-register® staat op de VCCN website.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze of andere VCCN cursussen bel 088 401 06 50 of mail naar cursus@vccn.nl

gowning qualification 

Cursusvoorwaarden

Op alle VCCN Cursussen zijn onze cursusvoorwaarden van toepassing. 

Terug naar cursusoverzicht

Sluiten