Programma van Contamination Control Congres 2023

Contamination Control Congres 2023

Programma van Contamination Control Congres 2023

Op woensdag 1 november:
9:00 - 9:30 Inloop en ontvangst
9:30 - 10:00 Ventilatie en luchtreiniging in het post-Covid tijdperk - Marcel Loomans
  Contamination Control als "Rode Draad" - Frans Saurwalt
10:00 - 10:30 Integrale Duurzaamheid, hoe werkt dat in de praktijk? - Jeroen Rijs
  Contamination Control & Normen - André van Tongeren
10:30 - 11:00 Pauze op bedrijvenmarkt
11:00 - 11:30 ISCC'24 - Sergio Mauri
  Ontwerp en specificaties van cleanrooms - Peter van Casteren
11:30 - 12:00 Occupational Exposure Limit - Paul van Velthoven
  Het realisatietraject van een cleanroom - Michiel van Kooten
12:00 - 13:00 Lunch op bedrijvenmarkt
13:00 - 13:30 Contamination Control and Art - Fransesco Romano
  Doel en methodiek van cleanroomvalidatie - Edwin den Hartog
13:30 - 14:00 De wereld van de geneesmiddelenvoorziening in Nederland - Peter Bertens
  Cleaning and disinfection introduction & techniques - Petra Van Hauwe
14:00 - 14:30 Pauze op bedrijvenmarkt
14:30 - 15:15 Panel discussie met sprekers o.l.v. Evelien Bouma
  Uitwerken praktijkcase cleanroom & circulariteit - Mark van der Mortel & Peter van Casteren
15:15 - 15:45 Pauze op bedrijvenmarkt
15:45 - 16:30 Keynote: Global impact op Controlled Environments lokaal - Rob de Wijk
16:30 - 16:50 Afsluiting door VCCN
16:50 - 18:00 Netwerkborrel op bedrijvenmarkt
  1. Van 9:30 tot 10:00

    Ventilatie en luchtreiniging in het post-Covid tijdperk - Marcel Loomans

    Marcel Loomans pasfoto smallDe Covid-ervaring heeft het belang van een goede luchtkwaliteit in de binnenomgeving duidelijk gemaakt. Maar ook dat we daar tot nu vrij losjes mee zijn omgegaan. We leveren een debiet, maar hoe effectief doen we dat, en wat zijn de mogelijkheden van luchtreinigers. De presentatie geeft een samenvatting van lopende activiteiten in het kader van een aantal onderzoeksprojecten op het gebied van ventilatie en luchtreiniging. Enkele eerste resultaten worden getoond, maar ook wordt er een vooruitblik gegeven.

    Marcel Loomans, Universitair docent bij technische Universiteit Eindhoven
    Marcel Loomans is universitair docent aan de Technische Universiteit Eindhoven op het onderwerp binnenmilieukwaliteit, met een focus op luchtkwaliteit en thermisch comfort. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met onderzoek naar de effectiviteit van ventilatie en infectierisico. Maar de aandacht gaat ook uit naar leerprestaties, slaapkwaliteit, etc. in relatie tot het binnenmilieu. Onderzoek wordt uitgevoerd via experimentele en numerieke methoden.



  2. Van 9:30 tot 10:00

    Contamination Control als "Rode Draad" - Frans Saurwalt

    Als introductie is het goed stil te staan bij de essentie van ‘Contamination Control’ en hoe van daaruit een cleanroom wordt ontworpen gebouwd, getest en beheerd. Daarmee wordt de rode draad door de volgende lezingen aangegeven.

    Frans Saurwalt, Technisch Manager bij Kropman Contamination Control
    Frans Saurwalt is meer dan 35 jaar bezig met advies, ontwerp, bouw, commissioning en Frans Saurwaltkwalificatie van Contamination Control projecten in de farma, food, zorg en mircro electronische industrieën. Daarnaast is hij actief binnen de nationale en internationale normen en richtlijnen ontwikkeling: CEN TC156WG18 (ventilation in healthcare locations) ISO TC209 mbt cleanrooms en associated controlled environments Expert in WG4 (design, construction, startup) en WG7 (seperative devices). Ook is hij voor de VCCN voorzitter
    van Proj. Groep 4 Gezondheidszorg mbt RL 7 en RL8, erelid van de VCCN, voorzitter van de technische commissie vaan de ICCCS en voorzitter van EHEDG-NL.

  3. Van 10:00 tot 10:30

    Integrale Duurzaamheid, hoe werkt dat in de praktijk? - Jeroen Rijs

    Informatie over de sessie volgt

    Jeroen Rijs, Senior Adviseur bij Deerns Nederland
    pasfoto portret-Jeroen_RijsJeroen Rijs is Senior adviseur voor de Life Sciences unit vanuit Deerns Nederland. Jeroen is binnen het Life Science team operationeel verantwoordelijk voor onze Design en advies werkzaamheden. Zijn voornaamste taak is daarom ook Business Developement en advies op het gebied van Mechanical, Electrical & Process installaties.

    Binnen Deerns zijn diverse specialistische teams die hen ondersteunen, denk daarbij aan Building physics, smart buildings en Breeam/Duurzaamheid

  4. Van 10:00 tot 10:30

    Contamination Control & Normen - André van Tongeren

    Al jaren worden er cleanrooms en aanverwante gecontroleerde omgevingen gebouwd en gebruikt maar tot welke bronnen kan ik mij nu wenden en wat is nu actueel en relevant? Continu terugkerende vragen die zeker starters in ons vakgebied bezig houden.

    Deze presentatie beoogt mensen aan de hand te nemen in de wereld van normen en richtlijnen. Aan bod komt wat normen en richtlijnen zijn, welke relevant zijn hoe ze kunnen worden toegepast.

    André van Tongeren -  Associate Director bij Apleona
    AndrévanTongeren5470André van Tongeren is Associate Director binnen het cluster Healthcare & Life Sciences van Apleona. Met een achtergrond in werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatietechniek is hij in deze rol binnen Europa betrokken bij integraal facilitair management met een blik op contamination control. Naast zijn werk voor Apleona is André actief als bestuurslid van VCCN en voorzitter van de commissie opleidingen. Verder is hij bestuurslid van de Dutch Building Commissioning Association (DBCxA), waarmee hij
    een verdere bijdrage levert aan het duurzaam borgen van gebouwprestaties in het algemeen, en cleanrooms en controlled environments in het bijzonder.

    André is betrokken geweest bij de totstandkoming van VCCN richtlijn 10, de revisie van ISO 14644-3 alsmede ISO 14644-4 en is op dit moment lid van ISO TC209 Working Group 15. Naast zijn werk op gebied van normalisatie zet André zich in als docent bij VCCN, TVVL en de Cleanroom Testing & Certification Board International.

  5. Van 11:00 tot 11:30

    ISCC'24 - Sergio Mauri

    De lezing is relevant voor de hoogtepunten van het volgende ICCCS-symposium over contaminatiebeheersing op 15, 16, 17 en18 oktober 2024.

    SergioSergio Mauri, President bij ASCCA
    Sergio Mauri is als chemisch Ingenieur sinds 1980 betrokken in CC-technologieën en Process Containment-applicaties. Ook is hij president bij ASCCA.

  6. Van 11:00 tot 11:30

    Ontwerp en specificaties van cleanrooms - Peter van Casteren

    Het opstellen van de specificaties en het onwerpen van cleanroom is niet gemakkelijk, omdat alles wat er gebouwd moet worden heel precies en van te voren moet worden opgeschreven, terwijl de meeste klanten niet exact weten wat ze willen of moeten gaan bouwen. Ik ga proberen om jullie door dit proces heen te leiden en van voldoende informatie te voorzien om dit project tot een goed einde te brengen.

    Peter van CasterenPeter van Casteren, Maintenance Manager bij Philips Eindhoven
    Peter van Casteren is in 1986 begonnen bij Philips Semiconductors Nijmegen bij het onderhoud van productiemachines voor de IC fabricage. Vervolgens is hij in 1991 overgestapt naar Facilities. Peter is 17 jaar engineer geweest voor luchtbehandeling en installatie tbv cleanrooms, is sinds 2008 werkzaam op de High Tech Campus Eindhoven bij en sinds 2017 bij Philips Real Estate. Daar is hij verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van 15 Philips gebouwen mbt alle installaties.

  7. Van 11:30 tot 12:00

    Occupational Exposure Limit - Paul van Velthoven

    Foto Paul van VelthovenIndustrieën werken met gevaarlijke stoffen. Tijdens deze sessie beantwoord Paul de volgende vragen:

    • hoe bescherm je je werknemers tegen gevaarlijke stoffen?
    • Wat moet je doen?
    • en hoe ziet dat proces eruit?

    Paul van Velthoven, Senior Project Engineer bij Yxion
    Paul van Velthoven, Senior Project Manager bij Yxion. Paul is sinds 1995 werkzaam in de Farmacie als ontwerper, project/ portfolio/afdeling manager. bij MSD, Meet, Friesland campina, Ausnutria en Astellas. Daarnaast is hij bij Yxion werkzaam sinds 2014. Binnen Yxion is Paul oprichter/leider van vakgroepen met als doel kennisdelen en het kennisniveau verhogen.

  8. Van 11:30 tot 12:00

    Het realisatietraject van een cleanroom - Michiel van Kooten

    Het ontwerp, de realisatie, de oplevering en de instandhouding van een cleanroom. Voor veel opdrachtgevers/investeerders zal het een niet regelmatig terugkerend proces zijn, er komen veel vragen op hen af. Welke materialen te kiezen, Welke details voldoen, welke bouwvolgorde te hanteren, belangrijke aandachtpunten tijdens de uitvoering en de validatie.

    Michiel van Kooten, CEO bij Cleanroom Combination Group BV
    Michiel van kootenMichiel van Kooten, al 25 jaar werkzaam bij Cleanroom Combination Group (CCG). Sinds 2008 als technisch directeur en sinds 2023 als algemeen directeur. CCG heeft zich gespecialiseerd in de realisatie van Cleanrooms en in de afgelopen 30 jaar in binnen- en buitenland een groot aantal projecten gerealiseerd waar we ontzettend trots op zijn. Gedurende deze periode hebben we een soort van “best practice” ontwikkeld welke wij graag met u delen.

  9. Van 13:00 tot 13:30

    Doel en methodiek van cleanroomvalidatie - Edwin den Hartog

    Na de realisatie van een cleanroom start het kwalificatie en validatie programma. In deze sessie wordt daar meer over toegelicht:

    • Welke testen, en hoe worden deze testen uitgevoerd.
    • Wat zijn de eisen vanuit de norm en richtlijnen en hoe pas je deze toe. Getoetst wordt of de eisen vanuit de URS en het functioneel ontwerp gehaald worden.
    • Wat is het verschil tussen een initiële kwalificatie
    • en een periodieke validatie en welke parameters zou je kunnen monitoren. 

    Edwin den Hartog, Manager Validatie bij Kalibra International b.v.
    Edwin den HartogEdwin den Hartog heeft ruime ervaring als Manager Validatie in de wereld van contamination control. Hij is sinds 1988 actief in cleanrooms en laboratoria. Edwn is begonnen als uitvoerend technicus maar vanaf 1992 in diverse management rollen. Ook is hij lid geweest van diverse werkgroepen als het gaat om contamination control, zowel product bescherming alsook persoonsbescherming (BSL III en IV laboratoria) en daarmee altijd betrokken geweest bij het opstellen van richtlijnen en procedures en het naleven daarvan. Daarnaast is Edwin intensief betrokken geweest bij complexe qualificatietrajecten in binnen- en buitenland.

  10. Van 13:30 tot 14:00

    De wereld van de geneesmiddelenvoorziening in Nederland - Peter Bertens

    Geneesmiddelenproductie een wat onbekende en onzichtbare parel van onze industrie. Dit veranderde even tijdens de COVID-19 pandemie, toen in Amsterdam, Geleen en Leiden coronavaccins geproduceerd werden. Maar …

    • wat gebeurd er nu precies in Nederland?
    • Kunnen we onze eigen geneesmiddelen maken?
    • Wat is onze plek in het internationale landschap?

    In deze presentatie gaan we in op deze relevante vragen

    Peter Bertens VIGPeter Bertens, VIG bij Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
    Peter Bertens werkt als manager innovatie bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de branchevereniging van de innovatieve farmaceutische industrie. Belangrijk onderdeel van zijn functie is het werken aan het verbeteren van het vestigingsklimaat voor farmaceutische bedrijven in Nederland. Naast aandacht voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen is er ook veel aandacht voor de productie van geneesmiddelen in Nederland.

  11. Van 13:30 tot 14:00

    Cleaning and disinfection introduction & techniques - Petra Van Hauwe

    Deze lezing gaat over de reiniging en desinfectie binnen een farmaceutische cleanroom

  12. Van 14:30 tot 15:15

    Panel discussie met sprekers o.l.v. Evelien Bouma

    Evelien Bouma, Debatleider
    Evelien Bouma - Douwe de Boer -  Portret37268Evelien Bouma begeleidt de paneldiscussie tijdens het congres. Zij is een gespreksleider die het tempo erin houdt, zonder voorbij te gaan aan de vragen van haar gasten. Sterker nog, voor Evelien vormen de vragen en behoeften van het publiek júist het uitgangspunt. Wat haar typeert? Een hoofd vol krullen, een oog voor detail, een neus voor nieuws, een mond vol op het podium en oren naar alles wat met online, ondernemen, marketing, communicatie, evenementen, merken én de mensen daarachter te maken heeft.
     

  13. Van 15:45 tot 16:30

    Keynote: Global impact op Controlled Environments lokaal - Rob de Wijk

    Rob de Wijk, Founder van HCSS
    HCSS RobProf. dr. R. (Rob) de Wijk is de non-executive director van het ‘Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS)’. Het centrum is door Rob de Wijk opgericht op 1 februari 2007. Het centrum richt zich op nationale en internationale veiligheid, inclusief terrorisme en defensie. De afgelopen jaren publiceerde Rob de Wijk talloze artikelen en boeken, zijn meest recente boek is De Slag om Europa: Hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen (2021).



Prijzen

Ticket Prijs
Bestuur VCCN Gratis
Gepensioneerde leden € 95,00
ISPE/ VHIG/ TVVL/ VSR/NVTG-lid € 205,00
Niet-leden € 275,00
Studenten (met collegekaart) € 75,00
VCCN lid/ bedrijfslid € 175,00

Alle vermelde prijzen zijn excl. 21% BTW. 

VCCN-lid, medewerker van een VCCN-bedrijfslid of heb je al een account?
Log eerst in. Jouw gegevens zijn dan al ingevuld (gebruik geen inloggegevens van een ander, want accounts zijn persoonlijk).

Heb je nog geen account?
Maak eerst een account aan om vervolgens in te loggen om aan te melden.

Deelnemerslijst
Vanwege de nieuwe privacy wetgeving (AVG) is de deelnemerslijst alleen online zichtbaar voor ingelogde gebruikers. 

Meer informatie
Amber van Marrewijk, T 088 401 06 52
E-mail

Voorwaarden congressen en bijeenkomsten | Privacy Policy

Sluiten