Programma van Nationaal Symposium Contamination Control 2023

Nationaal Symposium Contamination Control 2023

Programma van Nationaal Symposium Contamination Control 2023

Op donderdag 8 juni:
11:45 - 12:10 Ontvangst en lunch op de bedrijvenmarkt
12:10 - 12:20 Welkom en opening
12:20 - 12:50 Sterility assurance of aseptic handling - Frits Boom
12:50 - 13:20 Omgang met gecontamineerd afval op de IC - Diederik Gommers
13:20 - 13:50 Pauze op de bedrijvenmarkt
13:50 - 14:15 Circulariteit van zuivere bedrijfsstoffen - Richard Striekwold
  De Circulaire Kickstart - Koen Vrielink
14:15 - 14:40 Solutions for greener chip manufacturing - Laurent Philippe
  Energiebesparen in de Sint Maartenskliniek - Remko Noor
14:40 - 15:10 Pauze op de bedrijvenmarkt
15:10 - 15:35 Effectief en veilig en toch ‘groene’ geneesmiddelenproductie? - René van Leeuwen
  De Groene OK - Rinse Meester
15:35 - 16:00 Energie efficiënt ontwerp en gebruik van cleanrooms: de winst is enorm! - Frans Saurwalt
  Handschoengebruik verminderen en tóch infectiepreventie verbeteren - Margreta Riemens-van Zetten en Klaartje Weijdema
16:00 - 16:30 Pauze op de bedrijvenmarkt
16:30 - 16:55 Contamination Control in Burgers' Ocean - Max Janse
16:55 - 18:00 Rondleiding door Burgers' Ocean
18:00 - 19:30 Netwerkborrel op de bedrijvenmarkt
 1. Van 12:20 tot 12:50

  Sterility assurance of aseptic handling - Frits Boom

  Geneesmiddelen die als een injectie of infuus worden toegediend moeten vooraf vaak een bewerking ondergaan. Dit worden aseptische handelingen genoemd. Tijdens die handelingen moet het product steriel blijven. Daartoe zijn een groot aantal voorzorgs- en controlemaatregelen nodig. Via een door ons ontwikkeld risico-inventarisatie en evaluatie model kan men het belang van iedere maatregel kwantificeren. Wanneer het risico op contaminatie te hoog blijft zijn extra beheers- en/of controlemaatregelen nodig. Via hetzelfde model kan men het effect van deze extra maatregelen ook kwantificeren.

  Frits BoomFrits Boom - (oud) Ziekenhuisapotheker en onderzoeker
  Frits was gedurende bijna 40 jaar ziekenhuisapotheker, waarvan 30 jaar in het Zaans Medisch Centrum. Naast de functie van hoofd van de ziekenhuisapotheek was apotheekbereidingen zijn belangrijkste aandachtsgebied. Hij is lid geweest van talrijke commissies op het gebied van apotheekbereidingen en was één van de auteurs van de GMP-ziekenhuisfarmacie (1996). Na zijn pensionering is hij gestart met een promotieonderzoek. Op 14 maart 2023 is hij gepromoveerd op het proefschrift: “Sterility assurance of aseptic handling: basics, improvements and recommendations”.

 2. Van 13:50 tot 14:15

  Circulariteit van zuivere bedrijfsstoffen - Richard Striekwold

  Richard StriekwoldDe halfgeleiderindustrie staat onder druk om productieprocessen te transformeren om te voldoen aan de huidige en toekomstige wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzaamheid. Vanwege de toenemende kosten en schaarste van de grondstoffen die nodig zijn voor de productieprocessen is deze transformatie nog belangrijker.
  Deerns heeft systemen ontworpen voor recycling en terugwinning van waardevolle gassen en proceswater die voorheen werden geloosd.

  Richard Striekwold, Senior Expert bij Deerns Nederland BV
  Richard is Senior Expert op het gebied van zuivere bedrijfsstoffen, milieu en veiligheid bij Deerns Eindhoven. Hij heeft ruim 35 jaar internationale ervaring in design- en projectmanagement voor complexe cleanroom projecten voor de halfgeleider, biotechnologie en farmaceutische industrie.
  Vorige werkgevers o.a. Philips AIB, Crystal Consulting en M+W Zander.

 3. Van 13:50 tot 14:15

  De Circulaire Kickstart - Koen Vrielink

  Koen VrielinkWe zitten in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Hoe kunnen we vanuit een circulaire bril kijken naar een cleanroom? Wat zien we dan? Waar liggen kansen? En wat zijn de uitdagingen?

  Koen Vrielink, Directeur/projectmanager CE bij Lentekracht BV
  Koen is 37 jaar en ruim 10 jaren actief met het ontwikkelen en uitvoeren van circulaire projecten. Dit in uiteenlopende sectoren zoals bouw, voedsel en zorg.
  In samenwerking met partners creëren we circulaire oplossingen door organisatie, techniek en economie met elkaar te verbinden.

 4. Van 14:15 tot 14:40

  Solutions for greener chip manufacturing - Laurent Philippe

  Many wafer processes use only a small proportion of the gases that pass through the process chamber and discharge the rest, often after considerable cost and effort to mitigate any negative environmental impact.
  With the development of IC manufacturing and the scarcity of resources and energy, sustainability is the key capability for industry resilience.
  Edwards, the enabler of low carbon manufacturing, collaborates with the industry for green transformation through our environmental innovation including development of recovery and recycling solutions.

  Laurent Philippe, Senior Application Technologist at Edwards
  Laurent works for Edwards as a Senior Application Technologist in the Emerging Technologies Group. His main focus is on the development of environmental solutions, innovations in vacuum pump and gas abatement systems used in the semiconductor industry.

 5. Van 14:15 tot 14:40

  Energiebesparen in de Sint Maartenskliniek - Remko Noor

  Remko NoorIn mijn presentatie ga ik in op de maatregelen die wij binnen de kliniek nemen om energie te besparen en te gaan voldoen aan de eisen zoals die zijn gesteld in het akkoord van Parijs. 
  Ik ga in op de besparing, opwekking en specifieke zaken die in een ziekenhuis spelen.

  Remko Noor, Projectmanager bij de Sint Maartenskliniek
  Ik ben projectmanager bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Daar ben ik verantwoordelijk voor diverse projecten die de zorg in de kliniek moeten verbeteren, zoals de realisatie van een nieuwe verpleegafdeling, Pijn Behandel Centrum, isolatiekamers, revalidatiezwembad en het Gebouw Beheer Systeem. Daarbij kijken we naar innovaties en duurzame oplossingen binnen en buiten het zorglandschap.

 6. Van 15:10 tot 15:35

  Effectief en veilig en toch ‘groene’ geneesmiddelenproductie? - René van Leeuwen

  Geneesmiddelenproductie en vooral die met biotechnologische productiestappen vergen schone en steriele processtappen. Daarbij worden vaak rvs procesinstallaties en veel schone ‘utilities’ gebruikt. Het is ook mogelijk met ‘single use’ of ‘disposable’ systemen te werken. Die kunnen echter niet goed worden hergebruikt. Wanneer en hoe kan de voetafdruk van een farmaceutisch productieproces worden gereduceerd? Wat zijn de afwegingen voor veilige productie bij optimaal/minimaal gebruik van energie en grondstoffen?

  Rene van leeuwenRené van Leeuwen,  Managing consultant bij Progress
  René is een zeer ervaren projectmanager en senior consultant. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de biotech- en farmaceutische industrie. Hij heeft uitgebreide kennis van projectmanagement, process development (DSP), technologie transfers, C&Q, commerciële productie en het opzetten van operationele systemen binnen de life science industrie.
  Door zijn kennis en ervaring in de uitvoering van projecten is hij in staat om engineering, technology transfers en verbeterprojectteams te leiden. Als Lean Six Sigma Blackbelt begrijpt hij de behoeften van de business, de behoeften van de klant en vertaalt dit binnen projecten of naar een projectportfolioprogramma.

 7. Van 15:10 tot 15:35

  De Groene OK - Rinse Meester

  Rinse-MeesterTips voor verduurzaming gericht op het operatiecomplex.

  Rinse Meester, Orthopedisch Chirurg bij de Sint Maartenskliniek
  Rinse is vooorzitter van de 'spine unit' bij de Sint Maartenskliniek. Hij is daar orthopedisch chirurg en daarnaast is hij vertegenwoordiger vanuit de NOV voor het Landelijk Netwerk De Groene OK.

 8. Van 15:35 tot 16:00

  Energie efficiënt ontwerp en gebruik van cleanrooms: de winst is enorm! - Frans Saurwalt

  De hedendaagse gegevens over de werkelijke belasting van en de niveaus van reinheid binnen inbedrijf zijnde cleanrooms bieden de mogelijkheid ingrijpend te besparen.
  Wanneer dergelijke inzichten worden meegenomen bij het ontwerp kan deze kennis optimaal worden uitgenut. De nieuwe benadering vergt wel goed onderbouwde analyses. 
  Allemaal zaken waar we nog verder in kunnen komen. Deze lezing geeft een actuele stand van zaken en is een bijdrage aan verdere introductie van deze nieuwe aanpak mede aan de hand van ISO 14644-4 en 14644-16.

  Frans Saurwalt mrt 2023Frans Saurwalt, Technisch Manager bij Kropman Contamination Control
  Fran is al meer dan 35 jaar actief in het vak van consultancy, ontwerp, bouw, opstart en verificatie van cleanroom projecten. Daarnaast is hij actief binnen de VCCN, ICCCN, de CEN, ISO en EHEDG ten aanzien van richtlijnen, normen, presentaties en workshops.

 9. Van 15:35 tot 16:00

  Handschoengebruik verminderen en tóch infectiepreventie verbeteren - Margreta Riemens-van Zetten en Klaartje Weijdema

  In dit tijdsblok wordt een deel van het webinar uitgezonden wat tijdens de Infectiepreventieweek is gegeven door Margreta Riemens-van Zetten en Klaartje Weijdema.

  Handschoenen zijn belangrijk om jezelf en je patiënten/cliënten te beschermen tegen de verspreiding van micro-organismen. Hoe gebruik jij handschoenen tijdens jouw werk? Wist je dat minder handschoengebruik veel voordelen kan hebben? Het bespaart niet alleen kosten en is duurzaam, maar het zorgt vaak ook voor betere handhygiëne!

 10. Van 16:30 tot 16:55

  Contamination Control in Burgers' Ocean - Max Janse

  Een koraalrif in Arnhem

  Burgers’ Zoo heeft in 2000 een tropisch zeewater aquarium geopend, met een totaal volume van 8000 m3. Eén van de grootste ecologische, chemische, biologische en technische uitdagingen is het 750.000 liter levend koraalrif aquarium. Het op twee na grootste aquarium met levende koralen in de wereld. Een aquarium waar geen handboek voor is hoe je die moet verzorgen. Hoe bepaal je normeringen, hoe zorg je dat je voldoet aan die normeringen en wat als er iets mis gaat? Het liefste wil je weten wat er over drie jaar mis gaat, zodat je hier al eerder aan op kan anticiperen. Aan de hand van verschillende voorbeelden wordt het water management uitgelegd. Is contaminatie een issue en wat doe je als er een tekort aan contaminatie is?

  Max Janse - curator Ocean bij Burgers' Zoo
  Max Janse_cropMax Janse is de curator van Burgers’ Ocean en als bioloog al sinds de start van de bouw van de Ocean betrokken bij de ontwikkeling van het aquarium. Samen met een team verzorgers en technici zoekt hij naar de antwoorden van de vele vragen die opkomen bij de management van het aquarium. Contact met collega’s in andere aquaria van over de gehele wereld is belangrijk om ervaringen uit te wisselen. Hij is voorzitter van de kweekprogramma’s van de haaien en roggen in Europa en in verschillende international aquarium en dierentuin besturen actief. Ook werkt hij veel samen met Universiteiten om specifieke vragen beantwoord te krijgen of het aquarium als onderzoekstuin te laten gebruiken.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
1. VCCN lid/ bedrijfslid € 195,00
2. Gepensioneerde leden € 105,00
3. Niet-leden € 305,00
4. Studenten (met collegekaart) € 85,00
5. VHIG/TVVL/NVTG/EHEDG-lid € 230,00
6. VCCN Erelid Gratis

Alle prijzen zijn exclusief btw.

Meer informatie
Mariëlle van Pelt, T 088 401 06 52
e-mail

Voorwaarden congressen en bijeenkomsten | Privacy Policy

Sluiten