Programma van Nationaal Symposium Contamination Control 2022

Nationaal Symposium Contamination Control 2022

Programma van Nationaal Symposium Contamination Control

Op dinsdag 10 mei:
12:30 - 13:30 Ontvangst en lunch op de bedrijvenmarkt
13:30 - 14:00 Zaal 1: UV-C desinfectie - Remko Noor
  Zaal 2: Hygienisch ontwerpen - Wouter Burggraaf
14:00 - 14:30 Zaal 1: HEPA / ULPA filters traditioneel glasvezelmedia en membraam media - Peter Ruiter
  Zaal 2: Wat betekent in zones werken in de praktijk - Herman Bultsma
14:30 - 15:00 Zaal 1: We cure air - Johan Breukink
  Zaal 2: LuchtKwaliteitsManagement in de Voedingsmiddelen Industrie - Patrick Wouters
15:00 - 15:30 Pauze op bedrijvenmarkt
15:30 - 16:00 Zaal 1: Vertical transportation through controlled environments: a clean lift prototype in a biotech company - Francesco Romana & Fabio Fasanella
  Zaal 2: GMP visualiseren tijdens de ontwerpfase - Renze Evenhuis
16:00 - 16:30 Zaal 1: Impact na brand/ waterschade - Alex van Lith
  Zaal 2: Bereiden in de ziekenhuisapotheek: Situationele interpretatie van de GMP - Tjitske Veenbaas
16:30 - 17:00 Pauze op de bedrijvenmarkt
17:00 - 17:30 Zaal 1: VCCN Richtlijn 12 in de praktijk - Koos Agricola
  Zaal 2: New Draft GMP annex 1: Sterile Manufacturing - Marijke Vendrig
17:30 - 18:00 Zaal 1: De James Webb Space Telescope voor exoplaneet onderzoek - Michiel Min
  Zaal 2: CCS implementatie binnen Bilthoven Biologicals - Monique Aal
18:00 - 19:30 Netwerkborrel met buffet op bedrijvenmarkt
 1. Van 13:30 tot 14:00

  Zaal 1: UV-C desinfectie - Remko Noor

  Remko NoorWat is UV desinfectie en hoe goed werkt UV desinfectie. Daarbij wordt gekeken naar statische en dynamische desinfectie in een OK omgeving en wordt gekeken naar het effect van 2 verschillende materialen.

  Remko Noor -  Bestuurslid, VCCN
  Ik ben projectmanager bij D2 Ontwikkeling B.V. Vanuit die functie ben ik op dit moment projectmanager bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Daar ben ik verantwoordelijk voor diverse projecten die de zorg in de kliniek moeten verbeteren. Daarbij kijken we naar innovaties en duurzame oplossingen binnen en buiten het zorglandschap.

 2. Van 13:30 tot 14:00

  Zaal 2: Hygienisch ontwerpen - Wouter Burggraaf

  De voedingsmiddelenindustrie staat voor een nieuwe uitdaging, waarbij de principes van clean room techniek mee kunnen helpen. Een overzicht van waar de voedingsmiddelenindustrie nu staat en waar ze naar toe gaat met voorbeelden die al overgenomen zijn – en wat nog zal volgen.

  Wouter BurggraafWouter Burggraaf - Directeur, Burggraaf & Partners B.V.
  Na zijn studie Chemische technologie heeft Wouter Burggraaf als project manager – unit operations food & drinks bij Unilever meegewerkt aan ontwikkeling van de basisbeginselen voor hygiënisch ontwerpen en bouwen van de eerste fabrieken volgens deze concepten.
  Als plantmanager bij Hertog IJs en technisch directeur (later bedrijfsdirecteur) bij Harimex (verwerking slachtbloed) heeft hij dit in andere praktijken toegepast.
  Naast deze laatste twee functies, en sinds 2004 volledig, is hij trainer en adviseur voor machinebouwers en food, feed en pharma-bedrijven.

 3. Van 14:00 tot 14:30

  Zaal 1: HEPA / ULPA filters traditioneel glasvezelmedia en membraam media - Peter Ruiter

  Het HEPA en ULPA media zoals gebruikt in de industrie was in het verleden altijd traditioneel glasvezelmedia. Met de opkomst van de membraam media die als alternatief ingezet kan worden zijn vaak vragen of het membraam media op dezelfde wijze getest kan worden zoals het traditioneel glasvezel media getest wordt. De presentatie gaat in op de verschillen en de test methoden van traditioneel glasvezel media, ePTFE membraam media en eFRM media.

  Peter.RuiterPeter Ruiter - Director Infiltration Technology, AAF International
  Ik ben Peter Ruiter en heb veel ervaring met filters en de toepassingen van de filters in de industrie. Na het afronden van mijn studie werktuigbouwkunde begon ik als application engineer bij AAF International. Daarna bekleedde ik verschillende functies binnen AAF waaronder technisch directeur waarbij ik leiding gaf aan het Europese engineeringteam. De focus van mijn huidige werkzaamheden is samen met mijn technische team ondersteuning bieden aan de verkooporganisatie van AAF. Ik neem deel aan verschillende commissies zoals de VLA, Eurovent en CEN TC en maak deel uit van de spiegelcommissie voor filters in Nederland. Mijn expertise ligt in de luchtfilters, HEPA/ULPA filters, ISO 16890 filter- en AMC filtratie.

 4. Van 14:00 tot 14:30

  Zaal 2: Wat betekent in zones werken in de praktijk - Herman Bultsma

  Aan de hand van verschillende praktijk voorbeelden laten zien hoe in verschillende voedingsmiddelen industrieën in zones gewerkt wordt en waarom er op die manier gewerkt wordt.

  Herman Bultsma - Project manager, CLAFIS
  Als projectmanager ben ik, Herman Bultsma, CLAFIS Ingenieus werkzaam bij CLAFIS. In mijn huidige rol als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor verschillende projecten bij opdrachtgevers binnen de levensmiddelenindustrie. Dit kunnen projecten zijn op het gebied van zonering tot nieuwe verpakkingslijnen/verpakkingsprocessen tot en met uitbreiding van complete verpakkingsafdelingen. Belangrijk hierbij is dat de collega’s van de opdrachtgever onderdeel zijn van het project team.

 5. Van 14:30 tot 15:00

  Zaal 1: We cure air - Johan Breukink

  POTOK is een luchtdesinfectietechnologie die zorgt voor niet-selectieve inactivering van pathogene micro-organismen in aerosolvorm met behulp van elektrische velden met hoge intensiteit. POTOK-eenheden werken in de aanwezigheid van mensen en zorgen voor epidemiologische veiligheid van de lucht door micro-organismen te inactiveren, de microbiële achtergrond te verminderen, de verspreiding van infecties via de lucht en via aerosolen te voorkomen en de incidentie van ziekten te verminderen. Het gebruik van units in ziekenhuizen verbetert de levenskwaliteit van patiënten, verhoogt de overlevingskansen, vermindert het aantal complicaties na een operatie en handhaaft een steriele luchtomgeving.

  Johan BreukinkJohan Breukink - Partner, Cleanwave B.V.
  Ik heb een internationale financiële achtergrond en ben de laatste 10 jaar actief in Start Ups. Door deze activiteiten in Venture Capital heb ik op MEDICA 2017 kennis gemaakt met Potok Inter en haar duurzame - voor West-Europa nieuwe en innovatieve - luchtdesinfectietechnologie.
  In het voorjaar van 2020 heb ik opnieuw contact opgenomen met Potok en in september 2020 een Benelux-distributeurschap geformaliseerd toen we Cleanwave oprichtten. Naast Potok vertegenwoordigen wij puriZAP, een draagbare UV-C oppervlaktedesinfector.

 6. Van 14:30 tot 15:00

  Zaal 2: LuchtKwaliteitsManagement in de Voedingsmiddelen Industrie - Patrick Wouters

  Tijdens mijn presentatie ga ik kort in op de laatste stand van zaken aangaande hygiënisch ontwerp in voedselveiligheid managementsystemen. Het belang van deze activiteiten ter verbetering en borging van onder andere de luchtkwaliteit tijdens de voedselproductie en de organisaties die hier een rol in spelen.

  Patrick WoutersPatrick Wouters - Global Hygienic Design Lead, Cargill
  Ik ben de Global Hygienic Design Lead in Cargill en verantwoordelijk voor het vastleggen en de promotie van voedselveilige engineering principes, standaarden en technologieën voor de Cargill organisatie.
  Naast mijn rol binnen Cargill ben ik de Vice-President van de EHEDG - European Hygienic Engineering & Design Group.
  Voordat ik bij Cargill begon, werkte ik 22 jaar in Unilever in verschillende rollen in R&D en de supply chain met als onderwerpen microbiologie, hygiënisch engineering en ontwerp design, reiniging, en kwaliteitsmanagement.

 7. Van 15:30 tot 16:00

  Zaal 1: Vertical transportation through controlled environments: a clean lift prototype in a biotech company - Francesco Romana & Fabio Fasanella

  francesco romanoThe presentation will aim with the design, the construction, and TCV process of a vertical clean lift class ISO6 which connects two separated cleanrooms operating with two different HVAC systems. The clean vertical transportation system designed is able to satisfy both goods and personnel logistic at once. The peculiarity of the cabin lift, airlocks and shaft’s ventilation system coupled with the environmental monitoring control system installed assures a unique, robust and redundant safety ventilation approach for the contamination control of the environments and products quality.

  fabio fasanellaFrancesco Romano - Researcher, Politecnico di Milano (PoliMi)
  & Fabio Fasanella -  Project Director CT Italy, Deerns Italia spa
  Francesco Romano, PhD is senior researcher at the Energy Department of Politecnico di Milano. His research activity relates with Contamination Control, IAQ, HVAC and filtration systems design and TCV. He is co-responsible of the research cleanroom facility at Politecnico di Milano and responsible for ICCCS-PoliMi-ASCCA cleanroom courses for Italy.
  Fabio Fasanella, Tech. Eng. Project Director of Deerns Italia for Clean Technology Department. His expertise and activity ranges from data center to cleanroom facility design, construction and TCV. Prince 2 certified.

 8. Van 15:30 tot 16:00

  Zaal 2: GMP visualiseren tijdens de ontwerpfase - Renze Evenhuis

  GMP eisen worden vertaald in concrete projecten, waarop tijdens de ontwerpfases constant gecheckt wordt. Inzetten van visualisatie van GMP eisen in dit proces kan dit vereenvoudigen en verduidelijken. Hierdoor wordt de kans op fouten of miscommunicatie verkleind. Dit begint bij een helder GMP concept en loopt door tot in de realisatie van het ontwerp.
  In mijn presentatie ga ik in op hoe dit ingezet kan worden binnen een project.

  Renze EvenhuisRenze Evenhuis - Architect / associate partner, Broekbakema
  Als architect ben ik constant bezig met het vertalen van eisen naar een concreet ontwerp. Ik ben inmiddels 14 jaar werkzaam als architect bij Broekbakema architecten. Binnen ons bureau ben ik betrokken bij alle GMP faciliteiten, van start initiatief fase tot oplevering. Naast goede materialisatie en detaillering houdt ik me nadrukkelijk bezig met heldere organisatie en flows.

 9. Van 16:00 tot 16:30

  Zaal 1: Impact na brand/ waterschade - Alex van Lith

  Alex van LithWe bespreken de impact van een brand- of waterschade en wat de herstelmogelijkheden en de te nemen acties zijn wanneer een calamiteit zich heeft voorgedaan in een laboratorium.  We ondersteunen de presentatie met enkele voorbeelden.

  Alex van Lith -  Accountmanager,  Polygon Nederland B.V.
  Ik ben Accountmanager binnen Polygon Nederland. Ik heb 22,5 jaar ervaring in de facilitaire en schadeherstelbranche en heb meerdere schades in cleanrooms behandeld.

 10. Van 16:00 tot 16:30

  Zaal 2: Bereiden in de ziekenhuisapotheek: Situationele interpretatie van de GMP - Tjitske Veenbaas

  Qua bereidingen is niet iedere ziekenhuisapotheek hetzelfde. En afhankelijk van het productenpallet moet men voldoen aan de GMP of aan de GMP ziekenhuisfarmacie (GMP-z). In mijn presentatie ga ik in op de afwegingen die zijn gemaakt om tot een andere interpretatie van de GMP te komen.

  Tjitske Veenbaas - Ziekenhuisapotheker, Ziekenhuisapotheek Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht 
  In mijn werk als ziekenhuisapotheker productie heb ik al meer dan 25 jaar te maken met de GMP en GMP-z. Mijn speciale aandachtsgebied daarbinnen is de farmaceutische microbiologie. Ik ben lid (geweest) van de commissie GMP-z en werkgroepen microbiologie en GMP-opleiding van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers.

 11. Van 17:00 tot 17:30

  Zaal 1: VCCN Richtlijn 12 in de praktijk - Koos Agricola

  Richtlijn 12 richt zich op het bepalen van reinheidseisen en deze te realiseren. Als voorbeeld behandel ik een case van vóór de richtlijn. Het betreft het filterhuis van een productie printhead.

  Koos AgricolaKoos Agricola - Contamination Control Specialist, Brookhuis Applied Data Intelligence
  Koos heeft bij Canon Production Printers (Océ) gewerkt aan de ontwikkeling en engineering van functionele materialen en onderdelen van printers. Hij heeft als initiator, realisator, beheerder, gebruiker en specificeerder een unieke ervaring opgedaan op het gebied van cleanrooms. Hierbij heeft productreinheid altijd centraal gestaan. Naast zijn pensioen is hij werkzaam bij Brookhuis Applied Data Intelligence ten behoeve van het meten van de kwaliteit van het cleanroom gebruik. Verder is hij secretaris van de ICCCS en voorzitter van ICCCS Education Committee.
  Koos is al 32 jaar actief binnen de VCCN in werkgroepen, monitorgroep, opleidingen, bestuur, projectgroepen en als docent. Hij vertegenwoordigt de VCCN in diverse internationale organisaties en hij vertegenwoordigt de NEN op het gebied van cleanrooms in CEN en ISO.

 12. Van 17:00 tot 17:30

  Zaal 2: New Draft GMP annex 1: Sterile Manufacturing - Marijke Vendrig

  GMP annex 1, Sterile Manufacturing wordt herzien. Dit betreft een grote herziening waarbij de structuur in lijn is gebracht met de opzet van de andere hoofdstukken van de regelgeving. Inhoudelijk zijn er vereisten uit andere richtlijnen opgenomen en eisen voor nieuwe beschikbare technische oplossingen zijn beschreven. Bedrijven dienen alle aspecten te beschrijven in een “contamination control strategie”. Maar is de impact voor de industrie wel zo groot?

  Marijke Vendrig -  Consultant, Vendrig Pharma Consultancy
  Ik ben QA specialist en Qualified Person met meer dan 25 jaar ervaring in de biotechnologie: Fort Dodge, NVI, Bilthoven Biologicals en Intravacc. Sinds 2022 ben ik zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf Vendrig Pharma Consultancy.
  Ik heb veel ervaring op Quality Assurance, EU GMP, humaan en veterinaire vaccins vrijgifte, leveranciers auditing, hosting van inspecties en validatie.
  Ik wil bij mijn opdrachtgevers het QA niveau verbeteren, kwaliteitsissues oplossen of de taak van Qualified Person uitvoeren.

 13. Van 17:30 tot 18:00

  Zaal 1: De James Webb Space Telescope voor exoplaneet onderzoek - Michiel Min

  michiel minDe James Webb Space Telescope gaat voor een revolutie zorgen in het onderzoek naar exoplaneten. Om dit mogelijk te maken zijn een groot aantal technische uitdagingen overwonnen. Waarom is dit zo belangrijk? En wat gaan we leren met deze buitengewone telescoop?

  Michiel Min - Programmaleider exoplaneet onderzoek, SRON
  Ik doe wetenschappelijk onderzoek naar de samenstelling en de vorming van planeten buiten ons zonnestelsel. Ik geef leiding aan de wetenschappelijke groep binnen SRON; het Nederlandse instituut voor Space research. Daarnaast leid ik de ontwikkeling van instrumentatie voor exoplaneet missies vanuit Nederland.

 14. Van 17:30 tot 18:00

  Zaal 2: CCS implementatie binnen Bilthoven Biologicals - Monique Aal

  Plan van aanpak bij de implementatie van CCS binnen Bilthoven Biologicals (Bbio).  Hoe vlieg je zoiets aan en welke uitdagingen kom je tegen en dat gezien door de ogen van een farmaceutisch bedrijf.

  Monique AalMonique Aal - Manager Quality, Bilthoven Biologicals
  Mijn naam is Monique Aal en werk al ruim 25 jaar in de farmaceutische industrie. In 1995 gestart als moleculair biologische research analist en uiteindelijk, na wat omzwervingen, 15 jaar geleden gestart bij BBio. Waarvan de laatste 11 jaar op de afdeling QA_Operations in verschillende rollen en vanaf 1 mrt 2021 als Manager Quality. Het QA_Operations team ondersteunt de dagdagelijkse Operatie en QC met het borgen en helpen verbeteren van de kwaliteit.

Prijzen

Ticket Prijs
Gepensioneerde leden € 95,00
Niet-leden € 275,00
Studenten (met collegekaart) € 75,00
VCCN lid/ bedrijfslid € 175,00
VHIG/TVVL/NVTG/EHEDG-lid € 205,00

Alle prijzen zijn exclusief btw.

Meer informatie
Mariëlle van Pelt, T 088 401 06 52
e-mail

Voorwaarden congressen en bijeenkomsten | Privacy Policy

Sluiten