Opleiding Cleanroom Testen en Certificeren

Meettechnici zijn een onmisbare schakel in het op de juiste manier testen en valideren van de cleanroom en het controleren of de techniek nog voldoet aan de gestelde eisen. Een gecertificeerde meettechnicus geeft de eindgebruiker de garantie dat de uitkomst van het testen van de cleanroom betrouwbaar is. VCCN heeft de Opleiding Cleanroom Testen en Certificeren ontwikkeld waarmee meettechnici zich op twee niveaus kunnen laten certificeren, namelijk als Associate en als Professional. De Associate wordt getoetst op theoretische kennis terwijl de Professional zowel theoretisch als praktisch wordt getoetst.

Inschrijven

Belangstellenden (1,5 dag)

€ 825 VCCN-leden € 1.125 niet-leden

Associate (2 dagen)

€ 1.175 VCCN-leden € 1.675 niet-leden

Professional (3 dagen)

€ 1.675 VCCN-leden € 2.175 niet-leden

Prijzen zijn inclusief lesmateriaal, koffie/thee en lunch en exclusief 21% btw.

Doelstelling

Het doel van deze opleiding is het, zowel in theorie als in praktijk, opleiden en examineren van meettechnici, voor wat betreft het testen en valideren van een cleanroom. Het is mogelijk om deze opleiding te volgen op drie verschillende kennisniveaus:

  1. Belangstellenden kunnen de theoriedag en een halve dag het meetpracticum volgen.
  2. Meettechnici met een korte ervaringsperiode kunnen het programma tot Associate volgen.
    Dit bestaat uit de theoriedag en het meetpracticum, gevolgd door het theorie-examen. Indien het examen met goed gevolg wordt afgelegd dan is de meettechnicus gecertificeerd als Associate.
  3. Voor certificering als Professional volgt de meettechnicus het volledige programma. Naast het theorie-examen wordt ook een praktijkexamen afgenomen.

Doelgroep

De Professional opleiding is voor degene die regelmatig meetwerk uitvoert. De opleiding tot Associate of voor belangstellenden is bedoeld voor meettechnici, maar ook voor functionarissen die betrokken zijn bij het meten van een cleanroom.

Opleidingsprogramma

Dinsdag 29 oktober 2024 Dag 1: theorie  
Theorie van luchtbehandelingsystemen en het daadwerkelijk meten van de belangrijkste parameters.

Donderdag 7 november 2024 dag 2: meetpracticum 
Ochtend
Praktijkmetingen door deelnemers aan drie praktijkopstellingen bestaande uit twee meetopstellingen, één voor het meten van luchtsnelheden en één voor de filter integriteitstest.

Demonstratie van het meten met microbiologische meetmethoden, visualisatietechnieken en een deeltjesteller in een cleanroom.

Middag
Theorie-examen van 60 open vragen voor de Associate, – en de Professionalkandidaten.

Vrijdag 8 november 2024 dag 3: praktijkexamen
Het praktijkexamen voor het professional certificaat bestaat uit twee praktijktesten, resp. (I) het op een juiste manier uitvoeren en rapporteren van een luchtsnelheidstest en (II) een filter integriteitstest (uitgevoerd met een photometer). Daarnaast moeten de kandidaten een (III) schriftelijke test afleggen over het tellen van deeltjes in de lucht en bijbehorende classificatie van cleanrooms volgens ISO 14644-1. Meer informatie.

Leermiddelen

Voorafgaand aan de opleiding krijg je een uitgebreide syllabus en het Vraag & Antwoord-boek toegestuurd. De hand-out van de presentaties ontvang je tijdens de opleiding.

Certificering

Als het examen succesvol is afgerond word je gecertificeerd voor een periode van 10 jaar als Associate en voor een periode van 5 jaar als Professional. Om de geldigheid te behouden en de kwaliteit te waarborgen is het noodzakelijk na deze jaren het examen opnieuw af te leggen. Cursisten ontvangen na een succesvolle afloop een VCCN/CTCB-I certificaat, een persoonlijke badge (Professionals) en zij worden opgenomen in het OCT-register van VCCN. (Wanneer je bent ingeschreven voor Professional ontvang je wanneer je gezakt bent voor Professional geen certificaat voor Associate.)

De VCCN Opleiding Cleanroom Testen en Certificeren is opgezet onder auspiciën van CTCB-I (Cleanroom Testing and Certification Board – International). Deze opleiding is internationaal gecertificeerd via ICCCS (International Confederation of Contamination Control Societies). De examens worden afgenomen door CTCB-I.

Algemene Informatie

  • Voor de Professional is 2 jaar relevante werkervaring vereist. Dit wordt getoetst bij inschrijving.
  • Voor de Associate is geen specifieke vooropleiding vereist.
  • Les van ervaren docenten.
  • Eerste twee lesdagen duren van 09.30 uur tot ongeveer 16.00 uur.
  • 2 of 3 lesdagen.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze of andere VCCN cursussen bel 088 401 06 50 of mail naar cursus@vccn.nl

Cursusvoorwaarden

Op alle VCCN Cursussen zijn onze cursusvoorwaarden van toepassing. 

Terug naar cursusoverzicht

Sluiten