Gezocht: projectleden snelle meetmethoden

De ontwikkeling van gevoelige, betere en vooral snellere analyses op het gebied van productveiligheid of voor een snellere diagnose staan niet stil. De productielijnen die we vandaag de dag in cleanrooms zien staan, worden steeds geavanceerder en mensenhanden komen nauwelijks meer aan bod.

Hoe zit het eigenlijk met de productie-omgeving? Is de beoordeling van de deze productieruimten ook meegegroeid of vinden metingen hier nog plaats zoals dat 20 tot 30 jaar geleden werden uitgevoerd? De normen voor ons vakgebied zijn tot op heden nog gebaseerd op traditionele meetmethoden. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop door de jaren de cleanroom klasses en limieten zijn weergegeven. Passen de traditionele meetmethoden en limieten nog wel bij de risico’s en de logistiek van de huidige productieprocessen in de cleanrooms van nu?

VCCN heeft het signaal ontvangen dat de huidige wereld om een andere manier van meten en beoordelen vraagt. Maar ook dat de huidige traditionele methoden veel sneller tot resultaat dienen te lijden. Vanuit de markt en op beurzen merken we dat andere sensoren, meetmethoden, analyses en diagnostische methoden voor handen zijn of in ontwikkeling. Ook is er een duidelijke behoefte aan kennisdeling en begeleiding in de beoordeling van dergelijke testen/sensoring voor cleanrooms. Vandaar het voornemen om een werkgroep op te richten met betrekking tot: snelle meetmethoden.

De leden van deze werkgroep zullen na een oriënterende fase tot een projectdoel en projectomschrijving komen, waarna er gewerkt kan gaan worden aan realisatie & presentatie van de uitgekozen doelstelling naar de VCCN leden. Om deze werkgroep tot een succes te maken zoeken we leden vanuit een diversiteit aan achtergronden: analytisch/diagnostisch, microbiologisch, biochemisch of optisch/fysisch/chemisch, meet- en regeltechnisch of werktuigbouwkundig.

Om zo breed mogelijk naar de cleanroom wereld te kijken is het fijn als de diversiteit aan cleanroomproducties ook in deze werkgroep tot uiting komt. De synergie tussen food, healthcare, life-science pharm/medical devices, electronics, optica en fijnmechanische industrie zien we als een positieve drive voor deze werkgroep. Of je nu heel veel jaren ervaring hebt of met een nieuwe frisse blik de cleanroom wereld net bent binnengestapt, we denken dat dit geen rol hoeft te spelen in deze werkgroep. Kortom we zijn op zoek naar al onze leden met een beetje ruimte in de agenda, maar heel veel interesse voor het meten en beoordelen van cleanroomomgevingen en de bijbehorende processen.

Lijkt je dit een mooi plan? Meld je dan aan bij ons verenigingsbureau via Paul van Rij, p.vanrij@vccn.nl of 088 401 06 02

Op vrijdag 25 januari 2019 houden we van 09.30 – 12.30 uur de eerste oriënterende bijeenkomst, op ons verenigingsbureau aan de Korenmolenlaan 4 in Woerden. Tot dan!