Cursus Cleanroom Product Reiniging (CPR)

VCCN organiseert al een ruim aantal jaren cursussen en opleidingen op het gebied van ontwerpen, beheren en gebruiken van cleanrooms. Met de nieuwe cursus Product Reiniging wordt een belangrijke toevoeging aan het cursus- en opleidingsprogramma gerealiseerd. Dit betreft cursussen gericht op de specifieke reinigingsaspecten van producten in een cleanroom.

Productreiniging
De reiniging van producten kan plaats hebben voorafgaand aan het binnenbrengen in de cleanroom of voorafgaand aan het inpakken van het eindproduct etc. Specifiek voor het onderwerp Productreiniging heeft VCCN een cursus ontwikkeld die met drie aparte modulen is te volgen, namelijk:
1. basistheorie (CPRb)
2. praktijk (CPRp)
3. ontwerpen voor reiniging (CPRo)
De modulen kunnen afzonderlijk worden gevolgd.

Module 3 CPRo
Nadat een product tijdens de ontwerpfase is vastgelegd in een concept ontstaat er inzicht in productiekosten en kan het productieproces worden beoordeeld. Dit is de fase waar normaal gesproken een DFMA (Design for Manufactury and Assembly) wordt opgestart en bij hightech producten naar reinigingsaspecten wordt gekeken.
Voor producten toegepast in vaccuumsystemen kan in deze fase ook een beoordeling op vaccuumaspecten starten. In deze cursus worden de DFMA technieken uitgebreid met reinigings- en vacuumaspecten (Design for Cleanring). Tijdens iedere stap worden zowel productie als reinigings- en vacuumaspecten meegenomen in de analyse, zoals de invloed op de kwaliteit van de reiniging, reiniginskosten, doorlooptijden bij reiniging, reinheidstest mogelijkheden en invloed op het eindproduct. Voorbeelden van de invloed op het eindproduct zijn deeltjesgeneratie en luchtinsluitels.
Bij iedere analyse dienen ook service- en onderhoudsaspecten te worden meegenomen. Het resultaat van de analsyse is een optimalisatie voorstel van het ontwerp met betrekking tot functionaliteit, kostprijs, productiedoorlooptijd en kwaliteit.

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor leveranciers, product-/proces-ontwikkelaars en productengineers, kwaliteitsverantwoordelijkheden en anderen die te maken hebben met productie in een cleanroom.

Leerdoel
Leveranciers van schone producten leren een passende reinigingstechniek te vinden, deze toe te passen en te borgen en over het begrip oppervlaktereinheid en reinheidseisen te communiceren.

Cursusprogramma
– Design for cleaning
– Materiaalkeuzes
– Analyse voor productcontaminatie
– Kiezen van passende reinigingsmethode
– Borgen van gekozen reinigingsmethode

Leermiddelen
Cursisten ontvangen vooraf ter voorbereiding een syllabus. De hand-out van de presentaties ontvangt de cursist tijdens de cursus.

Kosten
De kosten voor deze eendaagse cursus bedragen € 450,00 voor VCCN-leden en € 650,00 voor niet-leden. Genoemde cursusprijzen zijn exclusief 21% BTW maar inclusief leermiddelen en koffie/thee en lunch.

Algemene informatie
– Dag met presentaties en oefeningen (2 docenten)
– Geen specifieke vooropleiding noodzakelijk
– Locatie Eindhoven
 
Zie de Agenda voor de eerstvolgende cursusdatum

Nadere informatie
Voor nadere informatie over de cursusplaats, cursusdata, cursusprijzen, subsidiemogelijkheden, of informatie over deze of andere VCCN cursussen kunt u bellen naar: 088 401 06 50 of mailen naar cursus@vccn.nl.

Aanmelden